COVİD 19 İLE MÜCADELEDE ODAMIZ FAALİYETLERİ HAKKINDA

Değerli Meslektaşlarımız;

Covid-19 ile mücadele sürecinde eczanelerimize hizmet ulaştırmaya ve meslektaşlarımızı korumaya yönelik çalışmalar yapmaya devam ediyoruz. İlimizde 302 eczanemiz ve 1350 eczane çalışanımızla bu mücadelenin ön saflarındayız.

Kahramanmaraş Eczacı Odası olarak sürecin başından itibaren hem mesleğimizin gereklerini yerine getirmek hem de eczacılarımızın yanında olabilmek adına çeşitli çalışmalar yaptık. Bununla ilgili olarak: Kahramanmaraş Valiliği, İl Pandemi Kurulu, İl ve İlçe belediyeleri, İl Sağlık Müdürlüğü ile sürekli görüşme halindeyiz. Alınan ve alınmasını talep ettiğimiz kararların uygulanmasında meslektaşlarımızın zarar görmemesi için çabalıyoruz. Bu doğrultuda ;

1. Onikişubat ve Dulkadiroğlu Belediyelerimiz ile görüşülerek ücretsiz eczane dezenfeksiyon işlemlerimizi başlattık ve halen düzenli aralıklarla devam ediyoruz.
  2. Eczacı ve teknisyenlerimizin kullanımı için 1200 adet koruyucu gözlük temin ederek dağıtımını gerçekleştirdik.
  3. Hastaların uyması gereken kuralları gösteren Covid-19 hasta bilgilendirme afişlerinin dağıtımını gerçekleştirdik.
  4. Eczacı ve teknisyenlerimizin İl Büyükşehir Belediyesi toplu ulaşım araçlarından ücretsiz yararlanmaları ve sokağa çıkma yasağı günlerinde kullanımları için pandemi kimlik kartları tasarladık ve dağıtımını sağladık.
  5. İl Pandemi Kurulu’ndan izin alınarak meslektaşlarımızı korumak adına, gündüz mesaisinde ve nöbette kapıdan sağlık hizmeti sunumunu başlattık.
  6. Meslektaşlarımızın iş yükü ve bulaş riskini azaltmak amacı ile C grubu sıralı dağıtım reçeteleri odamız tarafından onaylanarak toplu olarak Sosyal Güvenlik Kurumu’na teslim edilmesi sağlanmıştır.
  7. Pandemi süresince eczanelerimizde yaşanmamasını temenni ettiğimiz olası karantina nedeniyle Sağlık Bakanlığı tarafından eczanelerimizin kapatılma durumunda, eczanelerimizin kapanmaması ve zarar görmemesi adına, eczane destek paketini hazırladık ve gerektiğinde uygulamaya koyacağız.
  8. İlimizde uygulamaya konulan Vefa Sosyal Destek Grubu ile görüşülerek sokağa çıkamayan vatandaşlarımıza gerekli ilaçların ulaştırılması amacı ile, sıralı-kotalı dağıtım sistemi kurularak en yakın eczaneden ilaç dağıtımı sürecini başlattık. Sürecin odamız kontrolünde yürütülmesini sağladık.
  9. Eczanelerimize bu süreçte yapılan haksız şikayetlerle ilgili olarak, İl Defterdarımız, İl Ticaret Müdürümüz, Vergi Dairesi Başkanımız ile görüşülerek, Cimer-Bimer şikayetleri dışında rutin denetimlerin yapılmaması, şikayet üzerine yapılan denetimlerde ise eczanelerimizin bu süreci en az zararla atlatması amacı ile adımlar atılmıştır.
  10. Sokağa çıkma yasağı ve pandemi sürecinde yaşandığı gözlenen nöbetçi eczanelerimizin iftar yemeği problemi: Kervanhan ile anlaşılarak Ramazan Ayı boyunca eczanelerimize yemek servisi uygulaması başlatılarak çözülmüştür.
  11. Büyükşehir Belediyemizin desteği ile Büyükşehir Belediyemize ait billboard ve led reklam panoları kullanılarak ücretsiz bilgilendirme afişi yayınlanmıştır.

Gerçekleştirilen bu uygulamaların yanı sıra aşağıdaki girişimlerde de bulunulmuştur:

1. Mesai saatlerinin değişimi-kısaltılması amacıyla, sokağa çıkma kısıtlaması  olan günlerle ilgili olarak resmi makamlarla görüşmeler yapılmış, ancak bunların değişimi ile ilgili karar maalesef alınamamıştır.
  2. Süreç boyunca eczanelerimizde kullanılmak üzere uygun fiyatlı maske temini için firmalarla görüşülmüş anlaşılmış ancak yaşanan süreçte ücretli maske alımı ve satışının yasaklanması nedeniyle bu maskeler eczanelerimize ulaştırılamamıştır.
  3. Eczanelerimizde dezenfektan yapımı ile ilgili olarak gerekli malzemelerden olan alkolün temini için Konya Şeker Fabrikası ile litresi 8 TL den anlaşmaya varılmış ancak TAPDK’dan gerekli alım-dağıtım izninin her türlü çabamıza rağmen alınamaması nedeniyle bu girişimimiz henüz hayata geçirilememiştir.

Bu zorlu süreçte gece gündüz demeden, tüm zorluklara rağmen mesleğini icra eden tüm meslektaşlarımıza, yönetim kurulumuz adına teşekkür ediyoruz. Pandemi sürecinde meslektaşlarımızın, mümkün olan her durumda yanında olmaya çalışacağımızı belirtir, tüm meslektaşlarımıza saygılar sunarız.